Zelf brood bakken: waar moet je op letten?
Iedereen heeft zijn favoriete brood. Of het nu een dik, stevig brood is of iets luchtigs en luchtigs, er zijn weinig dingen beter dan de geur van versgebakken brood dat door je huis waait. Maar als je ooit geprobeerd hebt om thuis je eigen brood te maken, dan weet je dat er enkele valkuilen zijn… Wil jij graag meer weten hoe je koolhydraatarm brood zelf thuis kunt bakken? Lees dan verder..
Hoe bak je koolhydraatarm brood?
Koolhydraatarm brood is een soort volkorenbrood zonder tarwebloem. Van dit deeg kan een breed assortiment bakkerijproducten worden gemaakt, van koolhydraatarme hamburgerbroodjes tot pita broodjes en sandwiches. Er zijn veel recepten beschikbaar voor geweldige opties zoals knapperige crackers, knapperige pizzabodems, romige gebakken producten in focaccia-stijl en kaneelbroodjes. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Wat zijn de voordelen van het zelf bakken van je eigen koolhydraatarme brood?
Zelf brood bakken? De voordelen van het zelf bakken van je eigen koolhydraatarme brood zijn dat je het soort vet- en suikergehalte in je eten kunt opnemen dat je wilt.
Als je naar koolhydraten kijkt, laat dan gewoon de tarwe weg. Als je van zoet houdt, gebruik dan minder of geen suiker. Je kunt ook van deze gelegenheid gebruik maken om de voedingswaarde te wijzigen door oliën te vervangen door vetten (zoals kokosnoot, palm of olijf) en door meelmengsels (zoals amandelmeel) te veranderen. Zelfgemaakt gebak is altijd verser dan in de winkel gekochte producten omdat ze minder conserveermiddelen bevatten.
Een aantal ideetjes
Wraps: Als je het idee van een wrap leuk vindt, maar je wilt dat het weinig koolhydraten en calorieën bevat, probeer dan sla wraps. Ze zijn verrassend vullend en zorgen voor een bevredigende lunch of licht diner. Snijd eenvoudig je favoriete vlees (we raden kip aan), groenten (boerenkool, ui, paprika) en kruiden (komijn, kurkuma). Klop 3 el in de winkel gekochte BBQ-saus met 4 el water door elkaar en giet alles in een kom. Voeg wat plakjes avocado toe om smaak en gezonde vetten toe te voegen! Om het nog makkelijker te maken; breng kant-en-klare hamburgers of worstjes uit de supermarkt – doe ze in een ovenvaste schaal, bedek ze met stukjes spek of gekookt spek gepureerd tot roomkaas en verwarm ze vervolgens 20 minuten op 400 graden.
Brood: Als je te maken hebt met een hoge bloedsuikerspiegel of diabetes, probeer dan de manier waarop je je boterhammen maakt te veranderen – gebruik in plaats van twee stukken sandwich brood, koolhydraatarme tortilla’s. Ruil mayonaise in voor avocadospread of gepureerde avocado gemengd met kruiden zoals komijn en cayennepeper.
Wees niet bang om te experimenteren! Alles wat je kunt bedenken is mogelijk. Onthoud dat hoe meer tijd je aan bakken besteedt, hoe minder tijd je hebt om andere dingen te doen… dus houd het simpel!