Zeg maar dag tegen al het onkruid!
Staat jouw tuin vol met onkruid en weet je maar niet wat je er mee aan moet? Eindeloos snoeien en knippen. Misschien heb je zelfs een onkruidbrander gebruikt. Toch blijft het iedere keer terug komen. Daar ben je op een geven moment wel echt zat van. Eén van de oplossingen tegen onkruid is het gebruiken van een worteldoek. Wat dat precies is? Dat lees je hieronder!
Wat is het?
Een worteldoek wordt ook wel anti-worteldoek of gronddoek genoemd. Heel simpel gezegd is het gewoon een doek die je ondergronds aanbrengt die voorkomt dat de wortels naar boven groeien. Zo voorkom je dus dat het onkruid naar boven komt en lekker ondergronds blijft. Een worteldoek helpt niet alleen tegen onkruid, maar het geeft ook extra ondersteuning als je bestrating erboven hebt liggen.
Wanneer is een worteldoek wat voor mij?
Als je echt veel last hebt van onkruid en je betegeling ook wel vervangen kan worden is het handig om meteen een worteldoek te aanleggen. Je moet het ondergronds aanleggen, dus als je net nieuwe tegels hebt aangelegd is het misschien niet waard om meteen alles weer overhoop te gooien. Je kunt een worteldoek gemakkelijk zelf aanleggen, maar het ook laten doen door een specialist.
Hoe leg je het aan?
Een worteldoek leg je ondergronds aan, dus het is belangrijk dat je eerst de bovenlaag vrij maakt. Als je dus bestrating in je tuin hebt, zul je deze eerst moeten weghalen. Vervolgens leg je de worteldoek aan op de plekken waar je geen onkruid wilt hebben. Als je planten in je tuin hebt, kun je op dat gedeelte van de worteldoek een gat knippen. Zo kunnen de planten er wel doorheen groeien, maar voorkom je nog steeds dat er geen onkruid gaat groeien op ongewenste plekken. Je kunt gronddoekpennen gebruiken om ervoor te zorgen dat de worteldoek goed op zijn plek blijft liggen.
Als je losse stukken worteldoek hebt die elkaar overlappen, zorg dan voor een overlap van minimaal 20 cm. Anders kunnen er mogelijk gaten tussen de worteldoek ontstaan en kan er nog als onkruid omhoog groeien. Dan moet nog steeds onkruid lopen wieden en dat is niet de bedoeling.