Werk aan de winkel
De bouwmarket zijn de laatste tijd drukker dan ooit, opeen lijkt iedereen te willen klussen. En dat is ook zeker begrijpelijk: iedereen zit nou eenmaal hele dagen thuis. Door dit thuis zitten kijk je de hele dag naar je projecten die je ‘ooit als je tijd hebt’ wilde oppakken. Laat nu toevallig het tijdperk aangebroken zijn dat je ‘ooit als je tijd hebt’. Kom daarom van je bank af en ga ook klussen! Maar wat ga je als eerste aanpakken? Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Het is natuurlijk wel zo leuk als menen kunnen zien dat je iets hebt aangepakt. Nu je helaas geen visite over de vloer kan krijgen, kan je er dus voor kiezen om buiten te beginnen. Een leuk klusje is bijvoorbeeld het bekleden van je gevel of tuinhuis. In deze blog vertel ik je hier alles over.
Rabatdelen
De makkelijkste en veelgebruikte manier om je gevel te bekleden, is het gebruik van rabatdelen. Dit zijn losse planken met een profiel aan de lange kant. Door dit profiel kunnen meerdere losse rabatdelen makkelijk in elkaar geschoven worden. Zo ben je in no time klaar met je gevel! Het voordeel van rabatdelen, is dat ze breed inzetbaar zijn. Zo kan je ook meteen je tuin onderhanden nemen. Je kan rabatdelen gebruiken voor je tuinhuis en/of een schutting. Koop je voor je huis en tuin dezelfde rabatdelen past alles ook nog eens goed bij elkaar. Daarnaast kan je rabatdelen eenvoudig overschilderen. Door dit te doen kan je een kleur kiezen die bij je past, zo kan je gaan voor een lichte kleur of juist iets opvallends. Door alles in dezelfde kleur te schilderen heb je meteen één mooi geheel. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je huis in een andere kleur dan je tuinartikelen te schilderen.
Soorten rabatdelen
Maar welke soort rabatdelen kies je dan om voor één mooi geheel te zorgen? Een keuze die je hierin moet maken, is welke houtsoort je wil gebruiken. Elke houtsoort heeft weer zijn eigen voor en nadelen. Kies daarom de houtsoort die het beste past bij wat jij zoekt. Zo kan je kiezen voor vuren rabatdelen, deze zijn verduurzaamd waardoor ze tussen de 10 en 25 jaar mee gaan. Daarnaast kan je kiezen voor Douglas hout met een iets kortere levensduur van 10 tot 15 jaar. Deze houtsoort staat bekend om haar iconische oranje uiterlijk. Een andere veelgebruikte houtsoort is western red cedar. Deze gaan ook 15 tot 25 jaar mee en zijn licht in gewicht. Maar ook rabatdelen van geïmpregneerd hout is een optie. Door het impregneren wordt de levensduur van hout verlengd.