Wat moet je allemaal weten over de inboedelverzekering?
Voor elke persoon die er op deze planeet rondloopt geldt dat hij of zij over bepaalde spullen beschikt. Deze spullen behoren tot de zogenaamde inboedel. Het gaat hierbij echter uitsluitend om de zaken die bijvoorbeeld niet vastzitten aan de constructie van een woning. Dit betekent bijvoorbeeld dat de infrastructuur van je badkamer en keuken niet onder deze noemer vallen. Dat geldt echter wel voor alle spullen die er los in terug te vinden zijn die je bijvoorbeeld mee kan nemen op vakantie of die je mee zou kunnen nemen bij een eventuele verhuis. Voor al deze verschillende spullen geldt als vanzelfsprekend dat ze over een bepaalde waarde beschikken. Deze waarde kan gedekt worden door het afsluiten van een inboedelverzekering. Wil je graag meer over dit type verzekering te weten komen? Dan is verder blijven lezen altijd de moeite waard!
Wat is de inboedelverzekering?
Wanneer je de waarde van je woning wenst in te dekken zal je tot de vaststelling komen dat die waarde eigenlijk betrekking heeft tot twee verschillende zaken. In eerste instantie is er natuurlijk de zogenaamde opstal. Hiervoor geldt dat de volledige constructie van je woning eronder valt. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het immers uiteraard ook zo dat je verspreid over je woning beschikt over heel wat verschillende losse spullen. Denk hierbij niet alleen aan het keukengerei, maar ook aan de spullen waar je gebruik van maakt in je badkamer. Voor al deze losse spullen geldt dat ze toebehoren tot de inboedel van een woning. Voor het dekken van de waarde van deze spullen is het van belang om ervoor te kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten.
De inboedelverzekering en de opstalverzekering zijn dus niet hetzelfde?
Met bovenstaande is er eigenlijk direct een zeer belangrijke en tevens ook vaak gestelde vraag beantwoord. Het is dus in de praktijk zo dat de inboedelverzekering en de opstalverzekering niet dezelfde verzekeringen zijn? Dat klopt. Waarom worden ze dan toch in één adem met elkaar vernoemd? Zeer eenvoudig. Voor het merendeel van de woningeigenaren geldt dat ze ervoor kiezen om een bundel bestaande uit deze twee verzekeringen af te sluiten. Eventueel nog aanvullend met een zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering. Op deze manier is men namelijk in de praktijk op de meest optimale wijze verzekerd wanneer er zich een bepaald schadegeval voor zou doen.
Voor beide verzekeringen geldt dus dat ze elkaar goed weten aan te vullen. Daar waar de inboedelverzekering een dekking voorziet voor alle inboedel die in je woning is terug te vinden zorgt de opstalverzekering er op haar beurt voor dat ook schade aan de constructie kan worden verzekerd.
Welke inboedelverzekeringen bestaan er?
Van belang om te weten is dat er in de praktijk een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten inboedelverzekeringen. De vaakst afgesloten optie is de zogenaamde all risk inboedelverzekering. Het gaat hierbij om precies die verzekering die het merendeel van de schadegevallen aan je inboedel indekt. Denk hierbij dan onder meer aan de volgende:
- Brand;
- Storm;
- Vandalisme;
- Diefstal;
- Waterschade;
Voor het merendeel van de mensen zal gelden dat de bovenstaande dekkingen eigenlijk voldoende kunnen zijn. Dit gezegd hebbende zijn er eveneens mensen die vinden dat ze nog beter verzekerd kunnen zijn. Dat is inderdaad mogelijk. Je kan er namelijk ook voor kiezen om een allrisk inboedelverzekering af te sluiten. Voor een dergelijke verzekering geldt dat ze boven op de dekkingen uit de extra uitgebreide variant ook nog beschikt over een extra dekking voor zelf veroorzaakte schade. Heb je dus met andere woorden onbedoeld zelf schade aangericht aan bepaalde stukken die toebehoren tot je inboedel? Dan kan deze verzekering daarin tussenkomen.
Welke aanvullende dekkingen zijn er allemaal?
Zelfs wanneer je de zogenaamde all risk inboedelverzekering afsluit zal je in de praktijk tot de vaststelling komen dat er tal van verschillende dekkingen niet standaard deel van uitmaken. Dat is voor jou als potentiële verzekeringnemer ontzettend belangrijk om te weten. Voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde verzekering voor je inboedel is het bijgevolg altijd het overwegen waard om ook één of meerdere van deze dekkingen af te sluiten. Om welke mogelijke aanvullende dekkingen het dan precies gaat? Dat ontdek je middels het onderstaande overzicht en op www.alpina.nl.
1.) De buitenhuisdekking
Van cruciaal belang om rekening mee te houden is dat de inboedel die je gaat verzekeren door middel van een bepaalde inboedelverzekering enkel en alleen verzekerd is wanneer ze zich binnen in je woning bevindt. Met andere woorden, neem je ze mee naar buiten, dan vervalt de dekking. Dat kan in bepaalde situaties zeer belangrijk zijn om rekening mee te houden. Dit geldt bijvoorbeeld in eerste instantie voor het geval dat je vaak dure spullen meeneemt onderweg naar bijvoorbeeld je werk. Wanneer dat het geval is zijn deze onderweg immers niet verzekerd tegen schade of diefstal. Gelukkig bestaat er wel een manier om ervoor te zorgen dat dit wel het geval wordt.
Het is in de praktijk mogelijk om een zogenaamde buitenhuisdekking toe te voegen aan je inboedelverzekering. Het afsluiten van zo’n verzekering zorgt er in de praktijk voor dat ook je inboedel in de camper of caravan of degene die je meeneemt in de trein perfect is ingedekt.
2.) De kostbaarhedenverzekering
Een andere zeer interessante dekking die je kan overwegen om toe te voegen aan je inboedelverzekering is de zogenaamde kostbaarhedenverzekering. Een dergelijke verzekering kan interessant zijn omdat ze in tegenstelling tot de standaard dekkingen voor je inboedel zorgen voor een dekking tegen de actuele waarde van het goed. Met andere woorden is er geen sprake van een dekking tegen de aankoopprijs zoals in het merendeel van de gevallen wel het geval is. Dat maakt een significant verschil. Dit bijvoorbeeld in het bijzonder voor mensen die kunst of antiek verzamelen. Hiervoor geldt immers dat ze doorgaans in waarde stijgen naarmate ze ouder worden.
Het spreekt voor zich dat een aanvullende verzekering zoals bijvoorbeeld een kostbaarhedenverzekering lang niet voor iedereen interessant is. Ben jij iemand die bijvoorbeeld helemaal niets heeft met kunst of heb je (ook) geen andere objecten die in waarde kunnen stijgen na verloop van tijd? Dan zal je tot de vaststelling komen dat een dergelijke aanvullende dekking toevoegen aan je inboedelverzekering eigenlijk helemaal nergens voor nodig is.