Wat kan een mediator precies voor jou betekenen?
Wanneer jij en je partner willen scheiden zal je kunnen vaststellen dat er daarvoor verschillende mogelijkheden bestaan. In eerste instantie is het zo dat jullie ervoor kunnen kiezen om een advocaat aan te stellen om vervolgens de scheiding voor de rechtbank uit te vechten. In het merendeel van de gevallen wordt ervoor deze optie gekozen wanneer blijkt dat beide partners niet meer samen kunnen toewerken naar een onderlinge overeenkomst. Blijkt er wel van beide kanten nog sprake te zijn van een zekere goodwill? In dat geval wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal. Dan kan er namelijk voor worden gekozen om een mediator in te schakelen. Wat deze mediator nu precies allemaal voor jou kan betekenen zal meteen duidelijk worden met de informatie hier op deze pagina!
Wat is een mediator?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een mediator verschilt in de praktijk aanzienlijk in vergelijking met een advocaat. Een advocaat wordt dan ook altijd in een scheiding aangesteld met als doel om de zaak voor zijn cliënt(e) te bepleiten voor de rechtbank. Dat geldt niet voor een mediator. Een beroep doen op een mediator betekent dan ook in de praktijk altijd dat er wordt getracht om de scheiding te regelen zonder dat er daarvoor naar de rechtbank moet worden getrokken. Dat kan interessant zijn omwille van verschillende redenen. Niet alleen zal je op deze manier kunnen vaststellen dat de rechtszaak veel minder geld zal kosten, bovendien is het ook nog eens zo dat de hele procedure aanzienlijk minder zorgen met zich mee zal brengen. In ieder geval, ben je er dus van overtuigd dat je nog samen met je (toekomstige) ex-partner door dezelfde deur kan? Dan zal een mediator je ongetwijfeld kunnen helpen om je echtscheiding op een zo efficiënt mogelijke manier te kunnen afhandelen.
Wanneer is een mediator geen optie?
De informatie die we hierboven hebben aangegeven zal bij veel mensen zonder twijfel als muziek in de oren klinken. Dit gezegd hebbende moet er in de praktijk wel rekening mee worden gehouden dat er ook situaties zijn waarin het niet mogelijk is om een mediator in te schakelen. Het gaat hierbij dan concreet om de situatie waarin blijkt dat er tussen de twee (ex)-partners geen overeenkomst meer mogelijk is. Dat komt aanzienlijk vaker voor dan je zou denken. In dat geval zullen jullie helaas toch genoodzaakt zijn om een advocaat onder de arm te nemen. Een mediator kan in een dergelijke situatie dan ook helaas nog maar weinig doen.
Mediator inschakelen? Kijk op DeScheidingsmediator.nl!
Wat is het finale doel van een mediator?
Gelukkig is het zo dat veel mensen die binnenkort ex-partners zijn toch nog steeds bereid zijn om met elkaar te praten en op die manier toe te werken naar een oplossing die voor beiden interessant is. Geldt dat ook voor jullie? In dat geval zullen uiteindelijk alle overeengekomen zaken vastgelegd worden in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Het betreft hier een overeenkomst die finaal bij de rechtbank zal worden neergelegd en waar de scheiding volledig op gebaseerd zal zijn. Het indienen van dit echtscheidingsconvenant gebeurt overigens altijd samen met een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding.