Waarom een datalek erg is en jij zorgvuldig met je gegevens om moet gaan.
Tegenwoordig hoor je bijna elke week wel over een datalek bij een groot bedrijf ergens op de wereld. Hoewel het heel vervelend is en je er vanuit mag gaan dat een bedrijf zorgvuldig met jouw persoonlijke gegevens omgaat ligt de grootste verantwoording van deze gegevens nog altijd bij jezelf.
Datalekken horen er gewoon bij.
Voor ik verder ga wil ik eerst even toelichten waarom een datalek er gewoon bij hoort. Dat er steeds meer datalekken zijn komt niet door verslechterde software en beveiligingstechnieken. Dit komt vooral door de exponentiële online groei van bedrijven. We maken van meer online diensten gebruik dan 10 jaar geleden, wat betekent dat we onze persoonlijke informatie bij meer verschillende bedrijven achter laten voor gebruik van hun diensten en of producten.
Daarbij komt kijken dat er dus steeds meer programmeurs en internetbeveiliging experts nodig zijn om de online infrastructuur en systemen van deze bedrijven te maken, onderhouden en of updaten. Er is een groot tekort aan codeurs en programmeurs en veel van deze mensen leren dit dan ook op eigen kracht door een grote interesse voor computers, software en informatie. Wat je ook niet moet vergeten is dat mensen die over deze internetsecurity skill beschikken twee kanten op kunnen, ze kunnen hun vaardigheden inzetten voor legale bedrijven, maar security experts kunnen net zo makkelijk als hacker aan de slag gaan.
Jij bent de grootste spil in het web.
Datalekken zullen er altijd zijn. Hiervoor kun je gaan klagen bij een bedrijf dat jouw gegevens heeft gelekt, maar ook zij kunnen hier op dat moment niets aan doen en proberen gewoon het beste ervan te maken. Het is niet hun intentie geweest om gehackt te worden. Daarom komt de verantwoordelijk van je eigen gegevens altijd weer terug bij jezelf.
Deze verantwoordelijkheid moet je als prioriteit hebben wanneer het op het delen van je persoonlijke informatie gaat. Je kunt hier niet gemakzuchtig mee om gaan en dient hier zorgvuldig mee om te gaan.
Bij een datalek worden namelijk veel gegevens buitgemaakt. Daar kan zomaar een keer jouw data bij zitten al dat niet al gebeurd is in het verleden. Dit kun je trouwens zelf checken op deze website. Die houdt bij welke data gelekt is, en kun je door het invoeren van je e-mail adres nagaan of jouw gegevens buit zijn gemaakt.
Wanneer je vaak hetzelfde e-mail adres en dezelfde wachtwoorden of op elkaar lijkende wachtwoorden gebruikt dan loop je een groot risico om slachtoffer te worden van meerdere vormen van internet criminaliteit.
Bedenk daarom goed waar jij je gegevens voor geeft. Is dit echt de moeite waard? Soms heeft het zin om een alternatief gratis mail adres aan te maken ergens voor simpele registraties bij websites.
Unieke inlognamen en wachtwoorden.
Daarnaast raad ik je sterk aan om voor elke nieuw online account een unieke (niet op een eerdere lijkende) loginnaam aan te maken met een sterk uniek wachtwoord dat ook telkens weer anders is en vooral uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen bestaat.
Om dit bij te houden kun je het beste gebruik maken van een wachtwoordmanager die je tevens kan helpen om deze namen en wachtwoorden te genereren. Dit scheelt een hoop tijd en werk en kun je met de verschillende wachtwoord apps net zo makkelijk inloggen met een klik op al je accounts. Kijk voor meer informatie over wachtwoordmanagers, app, generators en het veilig houden van je online gegevens op deze website over de beste password managers.
Gemakzucht is een groot probleem bij wachtwoorden.
Uit onderzoek blijkt dat het vooral de gemakzucht is die ervoor zorgt dat we onszelf blootstellen aan internet criminaliteit. Hoewel wij deze vorm van online criminaliteit sterk afkeuren is het een feit dat het er is en klagen niet helpt. Wees daarom slimmer dan de boeven en zorg voor bij elk account een ander wachtwoord. Gebruik een wachtwoordmanager met zwaar beveiligde software en servers om je wachtwoorden te bewaren en beheren. En registreer je niet overal zonder nadenken, al is het alleen maar om spam tegen te gaan.