Waarom achteruit rijden?
Baby’s worden altijd achterstevoren in de auto vervoerd in het babyzitje. Dit is bijzonder veilig omdat het kind bij krachtig remmen of een ongeval in de zitschaal wordt gedrukt en goed wordt beschermd. Maar wat als het babyzitje te klein is of het kind te groot? De meeste ouders stappen dan over op een voorwaarts gerichte zitplaats, ondertussen zijn er ook zitjes voor kleine kinderen, de zogenaamde reboarders, waarin ze achteruit kunnen blijven rijden.
Waarom is achteruit veiliger?
De reden is simpel en logisch. Veruit het grootste aantal ongevallen (71 procent) gebeurt frontaal. In een dergelijk geval wordt het lichaam van het kind sterk naar voren versneld, terwijl het voertuig maximaal wordt afgeremd. Riemen of een vangtafel vangen het lichaam van het kind. Maar het hoofd, dat onevenredig groot is bij kleine kinderen, wordt ongecontroleerd heen en weer geslingerd. Wat meestal alleen leidt tot een whiplash bij een volwassen, getraind persoon, kan ernstige gevolgen hebben voor een kind. Omdat de wervelkolom en nekspieren nog niet volledig zijn ontwikkeld.
Bij een frontale botsing met 50 km/u kan een rekkracht van 300 kilogram op de nek van het kind inwerken. Zelfs de helft van de kracht kan leiden tot letsel aan het ruggenmerg, dwarslaesie of zelfs de dood. Bij een reboard kinderzitje wordt het lichaam bij een frontale botsing in de rugleuning van de stoel gedrukt. Het hoofd draait niet rond, de krachten die erop werken worden verdeeld over de rug van het kind. Op de nek werkt een rekkracht van ongeveer 60 kilogram. Achterwaarts gerichte kinderzitjes zijn standaard in Zweden. En daarom overlijden daar bijna geen kleine kinderen bij een auto-ongeluk. De onderzoekers van de Zweedse verzekeringsmaatschappij Folksam zijn er zeker van: een reboard kinderzitje biedt tot 5 keer meer veiligheid dan de richtbare kinderzitjes die we kennen.
Beveiliging wordt alleen beoordeeld op 50%. Andere factoren zijn bijvoorbeeld gebruiksgemak. Dit heeft ook gevolgen voor de veiligheid, want uit onderzoeken blijkt herhaaldelijk dat meer dan 50% van de kinderen niet goed vast zit omdat de stoeltjes niet goed zijn vastgemaakt of de kinderen te los zijn vastgemaakt. Gelukkig zijn er nu achterwaarts gerichte kinderzitjes die eenvoudig te installeren zijn.
In de publicaties van de kinderstoeltests moet een groot aantal testresultaten zo kort en duidelijk mogelijk worden samengevat. Dit is met name moeilijk voor flexibele stoelen met verschillende toepassingen (bijvoorbeeld vooruit en achteruit of goedkeuring voor meerdere gewichtsklassen). In deze gevallen wordt het slechtste resultaat gebruikt en kunnen reboarders nauwelijks hun sterke punten laten zien.
Een andere factor is de beoordelingsschaal waarop de beoordeling van de crashtests is gebaseerd. Zelfs met een strekkracht van 150 kilogram kun je nog een “goed” halen, al is bewezen dat een dergelijke belasting tot ernstige blessures kan leiden.
In de praktijk wordt zelfs bij een zijdelingse aanrijding in de meeste gevallen vóór de botsing afgeremd. Hierdoor komt het kind in de voorwaarts gerichte stoel uit de veiligheidszone. In een reboarder wordt het kind in de zitschaal gedrukt en optimaal beschermd op het moment van een botsing. In de testopstelling is dit niet te simuleren, daarom presteren naar voren gerichte stoelen soms beter in de zijdelingse aanrijdingstest.
Op basis van deze gegevens en tests, is de hema autostoel een erg goed alternatief voor duurdere autostoeltjes.
Que dois-je faire si j’ai des doutes sur mon partenaire, comme surveiller le téléphone portable du partenaire? Avec la popularité des téléphones intelligents, il existe désormais des moyens plus pratiques. Grâce au logiciel de surveillance de téléphone mobile, vous pouvez prendre des photos à distance, surveiller, enregistrer, prendre des captures d’écran en temps réel, la voix en temps réel et afficher les écrans du téléphone mobile. https://www.xtmove.com/fr/how-to-monitor-my-partner-cell-phone-without-target-phone/