Tips voor het omgaan met batterijen en accu’s
Heel veel apparaten maken gebruik van batterijen en/of accu’s, het is belangrijk dat je ze na gebruik gescheiden inlevert. Veel materialen kunnen nog gerecycled worden, dit bespaart veel energie en grondstoffen. Ook kan je de levensduur verlengen als je er goed mee om gaat. Intercel geeft een aantal tips en weetjes.
Ze zitten overal in
Stroom uit het stopcontact is zo’n 1000 keer goedkoper en ook een stuk milieuvriendelijker dan bij een wegwerpbatterij. Toch zijn batterijen niet meer weg te denken uit ons leven. Een persoon koopt ongeveer 22 batterijen per jaar, dan zijn er toch al snel zo’n 100 in een gemiddeld huishouden. Batterijen zijn overal in te vinden, ze zitten bijvoorbeeld in je smartphone, tablet, laptop, speelgoed, elektrische tandenborstel, fietslampje, thermostaat, afstandsbediening, klok, wekker, computermuis en zo kunnen we er nog wel een boel opnoemen.
Een aantal tips
- Lege batterijen en oude accu’s kun je vaak kwijt in speciale bakken die bij veel winkels en supermarkten te vinden zijn. We raden aan om ze op een vaste plek te bewaren in je huis zodat ze allemaal bij elkaar liggen en je er geen kan vergeten. Probeer er een gewoonte van te maken om ze regelmatig weg te brengen. Ook knoopcellen (platte schijfjes) en mini batterijen horen in de bak van de batterijen.
- Heb je apparaten waarvan je de batterijen redelijk vaak moet verwisselen, koop dan oplaadbare batterijen met een oplader, het scheelt een hele hoop wegwerpbatterijen en na een aantal keer opladen heb je de aankoopprijs al terugverdiend omdat je niet de hele tijd wegwerpbatterijen moet gebruiken.
- Heb je nog Nikkel-cadmium-batterijen liggen? breng ze dan gelijk weg, deze mogen namelijk niet meer gebruikt worden.
Oplaad tips
- Probeer je batterijen altijd op te laden voordat ze helemaal leeg zijn.
- Leg je apparaten aan de oplader als er nog zo’n 40% in zit.
- Opladen tot 100% is niet echt nodig. Voor de levensduur heeft dit geen effect en het laatste stukje van die 100% kost vaak meer tijd.
- Regelmatig bijladen is beter dan in één keer helemaal opladen.
- Snelladers kunnen ervoor zorgen dat de batterijen of accu’s minder lang mee gaan.
Milieu
Bij de productie van batterijen en accu’s zijn veel grondstoffen voor nodig, er zitten meerdere soorten metalen in. Gelukkig kunnen batterijen en accu’s goed gerecycled worden, 95% van de kobalt, nikkel en koper kunnen teruggewonnen worden. Ook kost recyclen minder energie dan het maken van nieuwe.