Tips over ontslag nemen bij ziekte
Je hebt een arbeidsconflict met je leidinggevende. Je wordt gepest door een collega. Je vindt de werkdruk al maanden te hoog. Het zijn allemaal redenen die kunnen leiden tot een burn-out of ziekte en de wens om zelf ontslag te nemen. Maar als je ziek of arbeidsongeschiktheid bent, moet je goed oppassen. Wie zelf ontslag neemt, is namelijk verwijtbaar werkloos en loopt grote kans om zijn transitievergoeding en WW-uitkering te verspelen. Hoe kun je toch ontslag nemen bij ziekte met behoud van rechten?
Wanneer mag je ontslag nemen?
Ontslag nemen in proeftijd
Als je net aan een nieuwe baan begint, is de kans groot dat je start met een proeftijd. Dat is een periode van 1 maand (tenzij je langer overeenkomst), waarin je kunt wennen aan het werk, je collega’s en je werkgever. Bevalt er iets niet? Dan kun je per direct ontslag nemen. Doe dat wel schriftelijk en vraag je werkgever om een ontvangstbevestiging.
Ontslag nemen bij vast contract
Heb je een vast contract? Dan mag je altijd ontslag nemen. Houd je wel aan de opzegtermijn die in je arbeidsovereenkomst staat. Meestal is dat 1 maand, ook als er geen opzegtermijn is opgenomen. Als je de geldende opzegtermijn negeert, ben je je werkgever een vergoeding verschuldigd.
Ontslag nemen bij tijdelijk contract
Bij een tijdelijk contract kun je alleen ontslag nemen als er een tussentijds opzegbeding is opgenomen in je arbeidsovereenkomst. Als er een opzegbeding van toepassing is, zul je de daarbij geldende opzegtermijn in acht moeten nemen. Als die niet is opgenomen dan kun je niet opzeggen gedurende de looptijd van het contract, tenzij je op staande voet ontslag neemt. Daarvoor zul je wel een dringende reden moeten hebben.
Ontslag nemen tijdens ziekte
Veel mensen vragen zich af: mag ik ontslag nemen tijdens ziekte? Ja, dat mag. Het is echter niet verstandig. Als je ziek of arbeidsongeschikt bent, geldt er namelijk een opzegverbod. Je werkgever is hierdoor verplicht om je in dienst te houden en je loon maximaal 2 jaar door te betalen. Als je er zelf voor kiest om tijdens ziekte ontslag te nemen, verspeel je dit recht.
Ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan
Ben je ervan overtuigd dat je ziekte of arbeidsongeschiktheid voortvloeit uit een situatie op je werk? Dan ben je misschien al op zoek naar een nieuwe werkgever. Stel dat je een leuke functie vindt en meteen wordt aangenomen, mag je dan ontslag nemen tijdens ziekte voor deze nieuwe baan? Ja, dat mag ook. Maar het is wederom niet verstandig om ontslag te nemen als je ziek bent. Het is slimmer om te wachten totdat je volledig hersteld bent, om te voorkomen dat je bij je nieuwe werkgever meteen weer uitvalt. Als die je in je proeftijd ontslaat, verlies je namelijk je uitkeringsrechten.
Vaststellingsovereenkomst bij ziekte
Hoe kun je ontslag nemen tijdens ziekte en toch het recht op een transitievergoeding of WW-uitkering behouden? De oplossing zit hem in de manier waarop het ontslag uiteindelijk wordt vastgelegd. Ondanks dat je bij ziekte zelf je ontslag initieert, kun je na overleg met je werkgever alsnog op ontslag met wederzijds goedvinden uitkomen. Het is gangbaar om je tijdens de onderhandeling over je vaststellingsovereenkomst bij te laten staan door een arbeidsjurist. Die weet precies wat je moet doen om bij ziekte ontslag te nemen zonder rechten te verspelen.
Transitievergoeding bij ziekte
Als je ontslag neemt met wederzijds goedvinden, dan heb je geen recht op de wettelijke transitievergoeding. Bij ontslag via het UWV of de kantonrechter, zou dat wel het geval zijn geweest. Daarom kom je na onderhandeling meestal toch uit op een passende ontslagvergoeding. Het is verstandig om bij ziekte je transitievergoeding te berekenen. Dan weet je waarover je kunt onderhandelen.
WW-uitkering bij ziekte
Bij een correct opgestelde vaststellingsovereenkomst, heb je (ondanks voorgaande ziekte) na ondertekening ook recht op een aansluitende WW-uitkering.