Slecht horen, verleden tijd!
Als je moeite hebt met horen, kan dat heel hinderlijk zijn. De volumeknop van de televisie moet verder opengedraaid, je vraagt mensen steeds om te herhalen wat ze zeggen. Herkenbaar? Dan wordt het misschien wel eens tijd voor een gehoorapparaat. Deze versterkt de geluiden van buitenaf zodat horen weer vanzelfsprekend wordt.
Vraag het de professional!
Een bezoekje aan een audicien, welke door het hele land verspreid zitten, biedt mogelijk uitkomst. De meeste audiciens werken momenteel alleen op afspraak vanwege het COV-19 virus. Kijk voor de zekerheid even op hun website.De audicien kan via gehoortests checken hoe het met je gehoor gesteld is. Zo’n test is helemaal gratis. Er zijn twee soorten testen, een toonaudiogram en een spraakaudiogram. De eerstgenomemde is de meestgebruikte. Middels piepjes wordt de werking van midden- en binnenoor getest. Op deze manier komt de audicien erachter óf er sprake is van gehoorverlies, en zoja, waar het probleem zit. De grafiek, het toonaudiogram welke gemaakt wordt, brengt het gehoor in kaart.
Met het spraakaudiogram wordt gekeken hoe goed iemand nog spraak kan verstaan en klanken van elkaar kan onderscheiden. Via onder andere de websites https://hoortoestellen.info/gehoortest en https://www.beterhoren.nl/afspraak-maken kun je een afspraak maken voor een gehoortest op locatie. Ook kun je online een hoortest doen bijvoorbeeld bij https://www.beterhoren.nl/online-hoortest
Als eenmaal is vastgesteld dat een gehoorapparaat wenselijk is, bepaalt de audicien welk type gehoorapparaat bij jou past.
Allerlei soorten
Er bestaan verschillende modellen. Sommige hoorapparaten worden achter het oor gedragen (genaamd AHO). Weer andere worden in de oorschelp gedragen (LIHO). Maar vrijwel altijd bestaat een hoortoestel uit de volgende onderdelen: een microfoon, een chip die het geluid bewerkt, een versterker en een telefoontje of luidsprekertje dat het geluid afgeeft. De audicien vertelt je er graag meer over zodat een juiste keuze kan worden gemaakt. Ben je bang dat je met een opvallend apparaat moet lopen? Dat is niet nodig. Tegenwoordig worden ze zo klein gemaakt, dat ze bijna onzichtbaar zijn voor omstanders. Er is veel mogelijk!
Kosten gehoorapparaat
Aan een gehoorapparaat zit uiteraard een kostenplaatje verbonden. Een basis gehoorapparaat kost ongeveer tussen de 500 en 800 euro.
Voor 75% wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Het is belangrijk dat je wel naar een gecontracteerde leverancier gaat.