Overschakelen naar een warmtepomp: wat je moet weten
Een warmtepomp biedt in alle jaargetijden een energiezuinig alternatief voor de centrale verwarming en airco. Net zoals je koelkast gebruikt een warmtepomp elektriciteit om de temperatuur van een koele ruimte naar een warme ruimte over te brengen, waardoor een koele ruimte veelal koeler en een verwarmde ruimte warmer wordt.
Het geluid van een warmtepomp
Maar hoeveel geluid maakt een warmtepomp precies? Sommige mensen associëren een warmtepomp met het maken van veel geluid. Het kan inderdaad kloppen dat toen de technologie nog nieuw was, zo’n unit veel lawaai kon maken als ze tussen verschillende cycli schakelden.
Maar een moderne warmtepomp kent dit probleem niet echt meer. Als jij je desondanks toch zorgen over het geluid ervan maakt bij de aanschaf van een warmtepomp. Zorg er dan voor dat je eerst naar de decibelwaarden onderzoek doet. De stillere warmtepompen zullen doorgaans minder dan 60 dB produceren.
De voordelen van een warmtepomp
Een warmtepomp kan op veel manieren een fantastische keuze voor jouw woning zijn. Hieronder vind je enkele voordelen waar je van kunt profiteren door een warmtepomp te installeren.
Lagere bedrijfskosten
Een warmtepomp biedt over het algemeen een energiezuiniger proces dan een cv installatie. Een cv-ketel genereert immers warmte door aardgas te verbranden of een elektrische stroom door verwarmingsspiralen te sturen. Het opwekken van warmte zal bijna altijd meer energie verbruiken dan het overdragen van warmte. En hoe energiezuiniger het warmtepompsysteem is, hoe groter de energiebesparing op de lange termijn is.
Minder onderhoud
Warmtepompen hebben minder onderhoud nodig dan de verwarmingssystemen met een verbrandingsmotor. Slechts één of twee keer per jaar zou je zelf bepaalde details van het systeem willen controleren. En een professionele installateur zou daarentegen om de drie of vijf jaar je systeem goed moeten checken.
Veiliger
Een warmtepomp is veiliger dan een cv-ketel. Het is veilig in gebruik omdat het enkel van elektriciteit afhankelijk is. Hij hoeft geen brandstof te verbranden om warmte op te wekken.
Vermindert koolstof emissies
Een warmtepompsysteem vermindert jouw CO2 uitstoot en biedt ook een efficiëntere omzetting van energie in warmte. Een warmtepomp behaalt vaak een redelijk hoog rendement, oplopend tot bijna 600 procent.
Biedt verkoeling
Tijdens de warme periodes van het jaar is een warmtepomp in staat om het warmteproces om te keren en kan het op dat moment als een airco werken. Een warmtepomp kan daarvoor in de zomer gemakkelijk op een koelstand omgeschakeld worden.
Lange levensduur
De levensduur van een warmtepomp is relatief lang, soms zelfs tot 50 jaar! Maar de gemiddelde levensduur ligt ergens tussen de 14 en 15 jaar.
Komt voor een subsidie in aanmerking
De overheid biedt de mogelijkheid om onder speciale voorwaarden een subsidie voor de installatie van een warmtepomp te ontvangen. De hoogte van deze subsidie hangt af van de type warmtepomp plus het vermogen ervan. Het subsidiebedrag zal tussen de € 500 en € 2.500 bedragen.
De nadelen van een warmtepomp
Een warmtepomp is zeker één van de efficiëntste verwarmingsoplossingen die er is. Hieronder vind je echter de twee grootste nadelen die spelen bij het kiezen van een warmtepomp.
Hoge installatiekosten
Warmtepompen brengen hoge initiële kosten met zich mee. Maar aan de andere kant zorgen hun lage bedrijfskosten op de lange termijn voor grote besparingen op je energierekening.
Moeilijk te installeren
Warmtepompen zijn vrij moeilijk te installeren, aangezien er eerst onderzoek gedaan moet worden om de verplaatsing van de warmte te begrijpen. Het installatieproces voor een warmtepomp vereist ook veel werk aan je huis en tuin. Het is voor iemand zonder enige ervaring met technische installaties dan ook sterk af te raden om het zelf te installeren.
Het plaatsen van een warmtepomp in plaats van een cv installatie brengt veel voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is dat het de gebruiker op de lange termijn veel geld bespaart. Het is immers zo zuinig dat het een huishouden soms tot honderden euro’s per jaar aan energiebesparing kan bieden.