Op zoek naar een leuke baan!
Wanneer je opzoek bent naar een nieuwe baan, heb je die liever vandaag gevonden dan morgen. Echter is het wel van belang dat je een baan kiest die bij je past. Vaak denken mensen dat het zoeken naar een baan veel energie en moeite kost, maar aan de hand van wat handige tips hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. In dit artikel geven we jou dus tips bij het zoeken van een baan.
Tip 1: Stel je CV op
Je zou denken dat je dit pas veel later doet tijdens het proces van het zoeken naar een baan, maar dat is niet het geval. Het is belangrijk om te controleren of je CV nog up-to-date is en of je kwaliteiten goed naar voren komen. Daarom adviseren wij je om duidelijk uit te leggen wat je gedaan hebt in de afgelopen jaren. Benadruk hierbij bijzondere eigenschappen.
Tip 2: Denk na over interesses
Nadenken over welke baan goed bij je past en/of die je leuk zou vinden klinkt heel logisch, maar veel mensen zoeken banen die vaak niet bij hen passen. Wat ook vaak voorkomt is dat men solliciteert op een functie wat boven of onder hun niveau ligt. Voordat je besluit om te gaan solliciteren moet je dus eerst goed voor jezelf op een rijtje zetten waar je goed in bent, wat jouw energie geeft en wie je precies bent. Als je niet weet wat je wilt, is het ook lastig om een leuke baan te vinden.
Tip 3: Gebruik je (online) netwerk
Het is zeker aan te raden andere te informeren dat je een baan zoekt. De meeste banen worden nog steeds gevonden via familie, vrienden of bekenden. Oftewel je netwerk. Maak daar goed gebruik van bij het vinden van je droombaan. Kleine extra tip: Noem jezelf niet werkloos, maar werkzoekend.
Tip 4: Een goede brief is the key
Bedrijven vinden het heel belangrijk dat je een goede (motivatiebrief achterlaat. In deze brief geef je een korte enthousiaste uitleg waarom je speciaal op deze vacature reageert. Leg daarom gewoon kort maar duidelijk uit waarom je juist voor die ene functie kiest bij dat ene bedrijf. Bedrijven horen graag hoe belangrijk jij hen vindt!
Daarnaast is het raadzaam om niet te veel sollicitaties tegelijk te hebben lopen. Focus daarom op de belangrijkste banen (circa drie) en zorg dat je daar helemaal voor gaat!
Tip 5: Reviews van oude werkgevers
Heb je een goede ervaring achtergelaten bij je oud-leidinggevende en voormalig collega’s? Laat dan je oude werkgevers een aanbeveling schrijven op je LinkedIn-pagina of op papier zodat je deze kan meenemen naar je gesprek. Vraag of zij hun ervaringen kunnen vermelden. Een extra tip: Wanneer anderen je aanbevelen, vertel hen dan vooraf wat je graag wilt laten benadrukken, maar zorg er wel voor dat zij zich vrij voelen een oprechte aanbeveling voor je te schrijven.
Als je ergens solliciteert is het van belang dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Niet alleen voor je motivatiebrief, maar ook als je straks op gesprek moet. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt aangeven waarom je er wilt werken en hoe meer het bedrijf het gevoel heeft dat je geschikt bent voor de functie.