Ontwikkeling van de huizenprijzen in het noorden van Nederland
Er zijn veel ontwikkelingen als het op de huizenprijzen aankomt. Dit is in heel Nederland het geval en dus ook in het noorden van Nederland. Wanneer je alleen al kijkt naar de nieuwbouwwoningen in Hoogeveen bijvoorbeeld zul je zien dat deze prijzen wat hoger liggen. Een aantal jaren geleden waren deze nog lager. Het is wel zo dat de prijzen stijgen, maar dit is in de omgeving van Hoogeveen maar licht. Hoewel de prijzen stijgen, worden er nog steeds genoeg nieuwbouw en bestaande woningen verkocht. Er worden nog steeds huizen in de verkoop gezet en deze worden ook daadwerkelijk snel verkocht.
Factoren die de huizenprijzen beïnvloeden
Deze ontwikkeling van de huizenprijzen is al sinds 2013 bezig. Het is zomaar mogelijk dat de komende tijd deze stijging omslaat in een daling, maar dat hangt van meerdere dingen af. Zo hangt het er vanaf hoeveel vraag er naar huizen is. Is de vraag groter dan het aanbod, stijgen de huizenprijzen logischerwijs ook. Doordat er steeds meer huishoudens bijkomen blijft de vraag toch wel groter dan het aanbod. Hierdoor zal de prijs niet snel gaan zakken. Iedereen heeft een dak boven zijn of haar hoofd nodig en veel mensen willen daarom een huis voor hunzelf kopen.
Grote vertragingen
Hoewel een nieuwbouwwoning een mooie keuze is voor een nieuw huis, ligt de bouw hiervan in de meeste gevallen een beetje achter op schema. Dit komt vooral door de stikstof crisis. Hierdoor mogen er minder huizen gebouwd worden en lopen verschillende projecten grote vertragingen op. Hierdoor blijft het aanbod van huizen natuurlijk gelijk en zal de vraag blijven groeien. Op deze manier is er nog steeds een tekort aan huizen en zullen de huizenprijzen hierdoor meer gaan stijgen in plaats van gaan dalen.
Dalende huizenprijzen
Een manier waarop de huizenprijzen dalen, is dan weer als het aanbod gelijk blijft en de vraag kleiner wordt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een land een crisis doormaakt. Dan is er een bepaalde inkomenszekerheid en zullen mensen eerder geneigd zijn de hand op de knip te houden. Een crisis kan er ook voor zorgen dat de hypotheekrente gaat stijgen. Dit komt omdat de overheid dan schulden moet maken. Wanneer dit het geval is, kan de hypotheekrente omhoog gaan. Het is ook mogelijk dat je moeilijker een hypotheek kunt krijgen als een land in crisis is. In zo’n geval is het een risico voor de bank om jou een lening te verstrekken. Toch is dit op het huidige moment met de huidige crisis nog niet terug te zien. Zo is het zelfs zo dat starters op de Nederlandse markt er op dit moment juist van profiteren om nu een woning te kopen.