Nieuwe taal aanleren? Zo hou je het leuk!
Er kunnen verschillende redenen zijn om een nieuwe taal te willen leren. Misschien heb je ooit wel plannen om naar het buitenland te verhuizen, wil je jezelf simpelweg verder ontwikkelen, helpt het je om je kansen om de arbeidsmarkt te versterken of wil je graag de moedertaal van jouw partner spreken. Wat de reden ook moge zijn, het is niet altijd gemakkelijk om een vreemde taal aan te leren. Zeker niet op latere leeftijd. Dit vraagt heel veel energie en motivatie. Maar hoe zorg je ervoor dat dit echt succesvol zal zijn? En belangrijker nog: dat het ook leuk blijft om te doen?
Volg professionele lessen
Het is een illusie om te geloven dat je jezelf een vreemde taal zou kunnen aanleren. Natuurlijk zijn er apps en kun je verschillende boeken raadplegen, maar dat is niet hetzelfde als het volgen van professionele lessen. Als je er echt volledig voor wilt gaan, is het belangrijk dat je hier toch echt gebruik van gaat maken. Kijk daarom eens op www.ste.nl en ontdek de verschillende mogelijkheden. Er zijn heel veel verschillende taalcursussen die ook nog eens op diverse manieren worden aangeboden.
Je zou bijvoorbeeld voor groepstraining kunnen kiezen. Veel mensen geven hier de voorkeur aan, omdat ze zo ook in contact komen met gelijkgestemden en tegelijkertijd veel van elkaar kunnen leren. Er zijn echter ook mensen die niet goed tegen deze drukte kunnen en juist veel meer baat hebben bij een-op-een lessen. Ga bij jezelf na wat jouw voorkeur heeft en schakel vervolgens de hulp in die je nodig hebt. Op die manier heb je alvast de belangrijkste stap gezet.
Spreek mensen in deze taal aan
Het is belangrijk dat je deze vreemde taal zo veel mogelijk gaat gebruiken. De beste manier om een vreemde taal te leren is door deze te spreken en ernaar te luisteren. Ken je dus iemand die deze taal spreekt? Probeer dan zoveel mogelijk met die persoon in contact te komen. Voer gesprekken, zowel telefonisch als in het echt. Op die manier zul je heel snel verschillende woorden en zinnen onder de knie krijgen. Daarnaast is het ook nog eens een goede manier om met je uitspraak te oefenen. Spreek af dat hij of zij je corrigeert als je een fout maakt.
Wees echter niet bang om fouten te maken. Zeker niet als je met vreemden in deze taal spreekt. De meeste mensen kunnen het alleen maar enorm waarderen als je je best doet. Hierdoor zijn zij ook sneller geneigd om een helpende hand te bieden.
Zoek nieuwe woorden op
Lees je een bericht in de krant of in een boek en ontdek je een woord dat je nog niet zo goed kent? Zoek de betekenis dan op in een woordenboek. Zo vergroot je snel jouw woordenschat. Het kan ook slim zijn om deze vreemde woorden op te schrijven. Samen met de betekenis. Zo doe je ook echt iets met de informatie die je hebt gevonden.