Met plezier naar school
Heeft jouw kind het naar zijn of haar zin op school? Zo ja, dan is dat mooi. Aangezien we onze kinderen vijf dagen in de week aan de school toevertrouwen, is het wel zo prettig als kinderen daar met plezier naar toe gaan. Frustrerend dus voor ouders bij wie de kinderen helemaal niet met plezier naar school gaan. De redenen voor een vervelende schoolervaring kunnen zeer uiteenlopend zijn. Hoe zorg je er nu voor dat je kind weer met plezier naar school gaat?
Bespreek het met je kind
Als er iemand is die jou kan vertellen hoe het met je kind gaat, is het zeer waarschijnlijk je kind zelf. Hij of zij weet echt wel onder woorden te brengen wat er goed gaat en wat niet. Heb dus gewoon een open en eerlijk gesprek met je zoon of dochter. Als je het idee hebt dat hij of zij er niet graag over praat, kun je ook altijd met een gesprekje aansturen op het onderwerp en hopen dat je op die manier tot de kern komt. Zorg er in ieder geval voor dat je kind vertelt wat hem of haar dwars zit, want dan kun je pas verder met de volgende stap.
Vraag wat je kind nodig heeft
Net als dat je kind jou het beste kan vertellen wat er aan de hand is, kan hij of zij ook als beste aangeven wat nodig is om hem of haar te helpen. De grootste valkuil die ouders tegenkomen in het hulp bieden aan hun kind, is dat ze zelf gaan invullen wat hun kind wil. Doe dat dus absoluut niet! Laat je kind aangeven welke hulp hij of zij kan gebruiken en voorzie in die hulp. Gewoon door te faciliteren en niet door de hulp te bevragen of je kind op andere ideeën te brengen. Neem je kind serieus door zijn probleem én oplossing serieus te nemen.
Oefen samen met je kind
Zijn het schoolopdrachten die de plezierbeleving van je kind in de weg zitten? Dan kan het helpen om die moeilijke opdrachten samen te oefenen. Samen oefenen voor Cito-toetsen of methodetoetsen versterkt ook nog eens jullie band én zorgt ervoor dat je kind met meer zelfvertrouwen naar school zal gaan.
Overdrijf het echter niet: school is school, thuis is thuis. Lekker spelen en andere dingen doen dan leren horen daar ook bij.
Overleg met de leerkracht
De steun van de leerkracht kan heel veel doen. Zeker met het oog op de participatie tussen school en thuis kun je het beste in overleg gaan met de leerkracht. Bespreek het probleem en bespreek ook de oplossing volgens je kind. Verwacht niet dat een school 100% mee kan gaan in die oplossing, maar vraag wat de school kan betekenen. Je zal zien dat je dan veel meer voor elkaar krijgt. De leerkracht zal immers ook het beste voor jouw kind willen. Door met school te overleggen voorkom je dat er bij wijze van twee kampen rondom jouw kind ontstaan.
Zit het tussen de oren?
Vaak genoeg zit het ook tussen de oren van kinderen. Zeker in de eerste maanden vinden veel kinderen het lastig om aan school en de nieuwe onderwijzer te wennen. Die is strenger, soepeler, onvriendelijker, makkelijker en ga zo maar door dan de voorganger. Het is niet gek dat kinderen dat vergelijken, want dat doen volwassenen ook. Maar op een gegeven moment kan iets ook geestelijk zijn. Een leerling kan het idee hebben altijd op zijn donder te krijgen en ziet dat ook bevestigt in iedere keer dat dat gebeurt, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Bekijk dus altijd of gedrag niet tussen de oren van je kind zit, alvorens actie te ondernemen.
Conclusie
Het is naar als een kind niet lekker in zijn vel zit op school. Daarom is het ook belangrijk dat je als ouder naar je kind luistert in zijn of haar probleem en in de oplossingen die het kan bedenken. Overleg dit met de school en probeer samen te zoeken naar een manier die voor jouw kind goed werkt om weer plezier op school te hebben.