Meest voorkomende gevolgen van een scheiding
Wanneer je geen mogelijkheid meer ziet om met je huidige partner samen te blijven, is een scheiding vaak het gevolg. Een scheiding brengt natuurlijk ook gevolgen met zich mee. Geen scheiding is hetzelfde, maar toch zijn er een aantal veelvoorkomende gevolgen van een scheiding. Natuurlijk beslis je dit niet van de een op andere dag, zeker als er kinderen in het spel zijn, aangezien er dan nog eens extra factoren zijn die geregeld moeten worden, zoals de omgang met de kinderen. Hierdoor is het belangrijk om alvast een blik te werpen op de gevolgen omtrent de kinderen, financiën en jullie als partners. Hier komt meer bij kijken dan je denkt en kan passende begeleiding ook zeker van pas komen.
Kinderen
De gevolgen voor het kind hangen natuurlijk af van de situatie, maar ook van de leeftijd van het kind. Een jong kind zal meer gaan huilen om angst en stress te uiten. Daarentegen zal een ouder kind zich eerder verantwoordelijk voelen voor de scheiding en zich zorgen maken over de ouders. Ook ontstaat er verdriet en onbegrip als ze zien dat andere gezinnen nog wel intact zijn en zullen dan ook compensatie zoeken buiten het eigen gezin. De kans dat een jonge puber zich afwendt van het gezin na een scheiding is groter en daarbij komt dan dat de puber sneller voor een van de ouders partij kiest. Gevolgen voor een oudere puber zijn juist schaamte, onzekerheid en boosheid.
Financiën
Als er wordt gekeken naar het financiële aspect van een scheiding komen er nog wel wat kosten bij kijken. De scheiding zelf kost vaak al genoeg, denk aan het indienen van de scheiding bij de rechtbank. Daarnaast veranderen ook je inkomsten, aangezien de inkomsten van je partner wegvallen. Hierdoor is het nog maar de vraag of je het huidige huis kunt betalen. En als je dit al kan betalen, wie blijft er dan wonen? Het veranderen van je inkomsten heeft ook gevolgen voor je pensioen en je recht op alimentatie. Dit zijn belangrijke factoren om bij stil te staan en dan ook zeker niet even makkelijk om zelf allemaal te regelen, hierdoor is het verstandig om een advocaat-mediator in te schakelen. Zo heb je alles duidelijk en overzichtelijk en kunnen er eerlijke afspraken gemaakt worden.
Partners
Natuurlijk heeft de scheiding ook gevolgen voor de partners zelf. Een hele nieuwe start met wellicht een nieuw huis, omgang met de kinderen, omgeving en later een nieuwe partner. Bij deze nieuwe fase is begeleiding vaak ook erg fijn. Het geeft houvast en zekerheid. Alles wordt professioneel aangepakt en je weet dat alles goed en eerlijk geregeld wordt.
Kortom, er moeten dus belangrijke beslissingen genomen worden. Hierdoor is een goede begeleiding erg belangrijk. Je hebt beide verschillende belangen, maar wilt professioneel en zakelijk scheiden. Dan zijn er verschillende vormen van begeleiding mogelijk. Zo kun je ervoor kiezen om samen een advocaat in te schakelen, een zogenoemde advocaat-mediator. Een andere mogelijkheid is dat ieder zijn of haar eigen advocaat neemt. Het is dus erg belangrijk om hier goed over na te denken, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.