Let hierop bij de aanschaf van een waterontharder
Een waterontharder is een apparaat waarmee je de hardheid van water kunt verminderen. Ook wel waterontharding genaamd. De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid aanwezige calcium- en magnesiumionen. Met een waterontharder haalt met deze ongewenste stoffen uit het water. Lees verder voor een overzicht van de zaken waarop gelet dient te worden bij de aanschaf van een waterontharder.
Onderhoud
Een waterontharder wordt aan de waterleiding geplaatst. Door onvoldoende onderhoud van een waterontharder kan dit er juist voor zorgen dat de kwaliteit van het water slechter wordt. Daarom is het belangrijk om de filters op regelmatig te vervangen en/of reinigen. Dit om de groei van bacteriën tegen te gaan. Houd je daarbij aan de instructies van de leverancier van de waterontharder.
Installatie
Houd bij de installatie van een waterontharder rekening met de volgende regels. Bij een waterontharder op basis van ionenwisseling kan het water vervuild zijn door de ontharder. Dit water moet worden afgevoerd naar de riolering en mag niet terugstromen in het drinkwaternet. Om die reden is er een terugstroombeveiliging nodig. Ook moet de afvoerleiding via een zichtbare onderbreking op de riolering worden aangesloten. Voor waterontharders met een verwisselbaar filter is er de wettelijke verplichting om te werken met een controleerbare keerklep.
Overig
De waterontharder moet voorzien zijn van verschillende certificaten. Dit kunt u opvragen bij de leverancier van uw waterontharder. Wanneer het ontharde drinkwater ook bij derden terecht komt, door bijvoorbeeld een gezamenlijk leidingnet (horecagelegenheid of school), dan gelden hier ook speciale regels voor. Het water dient dan periodiek te moeten worden gemeten. Dit is verplicht.