Hoe wordt een pre employment screening uitgevoerd?
Wat is een pre employment screening
Op de arbeidsmarkt is het van belang voor werkgevers om tijdens de sollicitatierondes enkel en alleen werknemers te vinden die betrouwbaar zijn en matchen met de criteria die de werkgever heeft opgesteld. Om dit te realiseren voeren bedrijven vaak een pre employment screening uit zodat ze meer te weten komen over de potentiële werknemer. In veel branches wordt er gebruik gemaakt van dit hulpmiddel en voor sommige werkposities is het uitvoeren van een pre employment screening zelfs verplicht. Bij een screening vraagt de werkgever, indien het noodzakelijk is en het een legitieme reden heeft, toestemming aan de sollicitant om een onderzoek te laten naar het professionele verleden van deze persoon. Op deze manier wordt de geschiktheid voor de werkfunctie, na de sollicitatie en intakegesprekken, getoetst.
Tijdens de pre employment screening, vaak afgekort als PES, kijkt de werkgever naar meerdere kernaspecten waarop de toekomstige werknemer aangenomen of afgewezen kan worden. Zo wordt als eerst het CV van de sollicitant nagelopen om te kijken of de beschreven informatie, werkervaring en diploma’s correct zijn. Het kan namelijk voorkomen dat er leugens vermeld zijn in het CV. Naast je werkverleden en academische achtergrond wordt er middels een pre employment screening ook grondig gekeken naar het gedrag van de toekomstige werknemer. Zo kan een crimineel verleden of lage kredietscore resulteren in een slechte uitkomst wanneer dit boven water komt tijdens de pre employment screening.
De uitvoering van een screening
Het uitvoeren van de pre employment screening wordt gedaan aan de hand van een toetsing op meerdere onderdelen. Alvorens de screening wordt de potentiële werknemer eerst gevraagd of het akkoord gaat met de acties die het bedrijf gaat ondernemen om de pre employment screening uit te kunnen voeren. Bij toestemming, wordt een reeks van activiteiten uitgevoerd en gecontroleerd om zo de screening te realiseren. Als eerst wordt er onderzoek gedaan naar de achtergrond van de kandidaat in combinatie met het doorlopen van het CV om leugens en bijzonderheden te vinden. Wat volgt is het onderdeel waarin het gedrag wordt getoetst. Hiervoor dient de sollicitant een integriteitsverklaring in te vullen en een machtigingsformulier. Ook komt hier het tonen van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te pas. Ten slotte gaat het bedrijf tijdens de screening je referenties, opleidingen en kredietwaardigheid (via de BKR registratie) na om zo een compleet beeld te creëren
Een pre employment screening kan worden uitgevoerd door een bedrijf zelf. Deze verantwoordelijkheid van de screening ligt binnen het bedrijf meestal bij de Human Resources (HR) afdeling of de directie zelf. Het komt ook voor dat bedrijven hun pre employment screening uitbesteden aan derde partijen die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van achtergrondonderzoek en dit geheel volgens de wetgeving doen. Deze derde partijen bieden verschillende soort screenings en hebben vaak een omloopsnelheid van een week maximaal.
Wat gebeurt er na de screening
De uitkomst van een pre employment screen heeft directe gevolgen op je sollicitatie voor de betreffende werkgever. Wanneer de opgevraagde en opgezochte informatie rondom je prestaties en gedrag in lijn is met de criteria van je potentiële werkgever, kun je er vanuit gaan dat je de baan krijgt of mag behouden. De gegevens die tijdens de PES zijn verzameld worden vervolgens tijdelijk bewaard aan de hand van de gemaakte afspraken maar zullen nooit voor eeuwig bij het betreffende bedrijf blijven.
Wanneer uit de pre employment screening blijkt dat iets niet in orde is met je CV, gedrag in het verleden of wanneer je niet aan de criteria voldoet, neemt het bedrijf spoedig contact met je op om deze situatie aan te kaarten. Wat volgt is een afwijzing voor de baan op basis van het onderzoek of een ontslag wanneer je reeds in dienst ben getreden.