Hoe verwerk je gipsplaatschroeven op de juiste manier?
Gipsplaatschroeven worden ook wel eens snelbouwschroeven genoemd. Gipsplaatschroeven hebben een speciaal zwart laagje waardoor de schroeven niet gaan roesten na het stuken. Gipsplaatschroeven worden als vanzelf gebruikt voor het monteren van gipsplaten. Gipsplaatschroeven hebben een dubbele schroefdraad, een harde punt en een trompetvormige (kruis) kop waardoor het karton van de plaat achter de kop blijft hangen. Gipsplaatschroeven lijken een beetje op spaanplaatschroeven. Spaanplaatschroeven hebben echter geen zwart laagje waardoor spaanplaatschroeven bij het stuken wel zullen gaan roesten. Reden te meer dus om te kiezen voor gipsplaatschroeven.
Welke soorten gipsplaatschroeven zijn er?
Qua gipsplaatschroeven kan er onderscheid gemaakt worden tussen fijne en grove gipsplaatschroeven. Gipsplaatschroeven met grove draad wordt meestal gebruikt wanneer gipsplaten bevestigd moeten worden op een houten constructie. Deze gipsplaatschroeven worden ook het meeste gebruikt. Gipsplaten op een metalen constructie bevestigen komt veel minder vaak voor, waardoor gipsplaatschroeven met een fijne draad ook minder vaak worden gebruikt. Gipsplaatschroeven met een fijne draad worden gebruikt in een metalen constructie. Beiden kunnen op dezelfde manieren worden verwerkt, met dezelfde gereedschappen.
Hoe verwerk je gipsplaatschroeven?
Gipsplaatschroeven zijn zelfborend dus hoeven niet voorgeboord te worden. Gipsplaatschroeven moeten ongeveer een centimeter van de rand worden ingebracht. De gipsplaatschroeven mogen voor een zo goed mogelijk resultaat niet verder dan 25 cm van elkaar afzitten. Wanneer je de gipsplaatschroeven aan gaat brengen duw dan de gipsplaat zo goed mogelijk tegen de ondergrond aan. Om te voorkomen dat de gipsplaatschroeven te ver worden ingedraaid is het belangrijk om een speciaal bitje voor gipsplaten te gebruiken. Zo weet je zeker dat alle schroeven op gelijke diepte worden ingedraaid. De boormachine waarmee je de schroeven aandraait moet ook op een hoog toerental worden ingesteld. Wil je iets vastmaken in een gipsplaat gebruik dan gipsplaatpluggen. Dan is het weer niet aan te raden om zonder pluggen te werken.
Daarna kan het afwerken beginnen
Als alle schroeven zijn ingedraaid kan het afwerken beginnen. Gipsplaten worden namelijk in de regel nog besmeerd met stucwerk. Wanneer alle schroeven zijn ingedraaid is het zaak om de schroefgaten te gaan dichtmaken. Dit is mogelijk met bijvoorbeeld muurvuller. Als de muurvuller goed is opgedroogd kunnen de platen gestuct worden. Door het zwarte laagje op de schroeven kun je er zeker van zijn dat de schroeven niet gaan roesten en je werk daardoor zal verkleuren. Dit is mede een goede reden om gipsplaatschroeven te gebruiken bij het monteren van gipsplaten.
Tip: Fastarshop.nl