Het belang van een juiste ritregistratie
Als je een auto van de zaak hebt, is het belangrijk om je ritten goed te registreren. Er zijn namelijk enkele voorwaarden aan verbonden. Met een zakelijke auto mag je slechts een bepaalde hoeveelheid kilometers privé rijden. Deze kilometers moeten goed geregistreerd worden middels een ritregistratie systeem, om problemen met de belastingdienst te voorkomen. Als je teveel kilometers maakt, kunnen de boetes oplopen tot honderden euro’s, omdat je te weinig bijtelling hebt betaald gedurende het jaar. Om dat te voorkomen, dien je je rittenadministratie goed op orde te hebben.
Ingebouwd systeem
Er zijn meerdere mogelijke manieren om je rittenadministratie bij te houden. Je kan het ouderwets in een boekje bijhouden, maar dit is wel erg foutgevoelig. Het beste is om een systeem in te laten bouwen in je auto. Deze registreert automatisch al je ritjes die je maakt, waardoor de kans op fouten nihil is geworden. Dit systeem kan door een dealer in je auto worden gezet, waardoor je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Vervolgens kan je dit systeem gemakkelijk uitlezen via een website. Deze is te bezoeken via je telefoon, laptop of tablet. Er zijn geen externe partijen bij betrokken, wat het extra betrouwbaar maakt.
Hier dien je rekening mee te houden
De kilometers die privé worden gereden, gelden per kalenderjaar. Stel dat je een zakelijke auto hebt van januari tot en met maart, betekent niet dat je al je kilometers in die drie maanden kan gaan maken. De belastingdienst rekent namelijk altijd terug naar het aantal kilometers per jaar. Op jaarbasis mag je maximaal 500 kilometers rijden voor privégebruik. Als je van januari tot en met maart 250 kilometers rijdt, lijkt het alsof je binnen de norm blijft. Echter, de belastingdienst maakt dan de volgende berekening: 250 kilometer per drie maanden, per kalenderjaar betekent dat dat je 1000 kilometer zou hebben gereden. Je overschrijdt daarbij de grens waardoor er meer bijtelling betaald moet worden.