Duurzame gebouwen, hoe zijn ze te realiseren?
Sinds jaar en dag kan er worden vastgesteld dat het energieverbruik in Europa een sterke toename kent. Bovendien kan er ook worden vastgesteld dat de hoeveelheid beschikbare fossiele brandstoffen langzaam maar zeker opraken. De gebouwde omgeving zou in totaal verantwoordelijk zijn voor zo’n slordige 40 procent van het volledige energieverbruik. Tegen het jaar 2050 zou deze in ons land volledig energieneutraal moeten zijn. Dit zorgt ervoor dat de behoefte aan duurzame gebouwen bijzonder groot is geworden. Alles wat je hierover moet weten ontdek je in dit artikel.
Duurzame of energiepositieve gebouwen
Verschillende zaken in een woning zorgen ervoor dat er sprake is van een bepaald gebouw gebonden energieverbruik. Het gaat hierbij dan om zaken zoals bijvoorbeeld de verwarming, warm water evenals de installaties die deel uitmaken van een gebouw. Om als energieneutraal bestempeld te kunnen worden dient dit verbruik gecompenseerd te worden door middel van hernieuwbaar opgewekte energie. Op deze manier wordt dit CO2-neutraal.
Een oplossing voor bovenstaande kan gevonden worden in de realisatie van energiepositieve gebouwen. Het gaat hierbij om duurzame gebouwen welke energie produceren en er op die manier in slagen om het gebouwgebonden energieverbruik waarvan sprake is te compenseren. Daarnaast slagen deze gebouwen er ook in om voldoende energie op te wekken om in te kunnen staan voor het compenseren van het eigen verbruik. Tot slot wordt er ook extra energie gegenereerd welke kan worden toegepast in andere sectoren zoals met name de industrie en het transport.
Vier belangrijke aandachtspunten
Voor de realisatie van duurzame gebouwen geldt dat er vanuit het oogpunt van energie sprake is van vier belangrijke aandachtspunten. Voor het opwekken van energie kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van zonnepanelen. Bovendien kan er ook worden gekeken in de richting van alternatieven voor fossiele brandstoffen. Op vlak van energietransport is het dan weer van belang om er rekening mee te houden dat de plaats waar de energie wordt gewonnen zo dicht mogelijk moet zijn gelegen bij de plaats waar de energie ook daadwerkelijk wordt gebruikt.
Voor de opslag van energie kan er in duurzame gebouwen gebruik worden gemaakt van warmtebatterijen. Hiervoor geldt dat deze over de mogelijkheid beschikken om zowel zonne-energie als windenergie op te slaan. Voor wat het energieverbruik betreft geldt dat er concepten worden ontwikkeld om warmte op te wekken of opnieuw te gebruiken. Bovendien is het eveneens van belang om middelen te bedenken die gebruikers kunnen helpen om op een efficiëntere manier met energie om te kunnen gaan. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat er bij de realisatie van duurzame gebouwen best heel wat verschillende aandachtspunten zijn om rekening mee te houden.
De oplossing hoeft niet altijd ver gezocht te worden
Duurzame gebouwen zijn uiteraard in eerste instantie gebouwen die erin slagen om warmteverlies zoveel als mogelijk is te voorkomen. Voor grote steden zou op dit moment gelden dat nog steeds 20 procent van de woningvoorraad beschikt over enkel glas. Dat is niet alleen in stedelijke omgevingen, maar ook daarbuiten het geval. Voor deze ramen geldt dat ze ontzettend veel warme lucht laten ontsnappen welke uiteraard continue moet worden gecompenseerd. De oplossing voor dit probleem hoeft lang niet altijd ver te worden gezocht, integendeel. Zo bedacht TNO een oplossing waarbij er gebruik wordt gemaakt van een voorzetraam van houten latjes voorzien van raamfolie. Enkel glas ramen zouden op deze manier in één klap tot wel 35 procent minder warmteverlies realiseren.