Dit is wat gezonde mensen als lunch eten
Wil je gezond zijn en je goed voelen dan speelt de voeding daarin een belangrijke rol. We zijn vaak opgegroeid met het idee dat brood met kaas gezond is. Maar het is eigenlijk vooral het gemak wat we met een dergelijke lunch hebben. Met wat creativiteit kan die lunch veel gezonder en lekkerder.
Waarom een gezonde lunch?
Het is belangrijk om een gezonde lunch te eten die je lichaam echt voed. Voed met de voedingsstoffen die je lichaam de energie en vitaminen geven om de middag goed door te komen. Dit voorkomt dat je later op de middag een dip krijgt en naar (ongezonde) snacks of tussendoortjes grijpt. Door deze tussendoortje bestaat de kans dat je teveel calorieën gaat eten waardoor overgewicht op de loer komt te liggen.
Een gezonde lunch is een lunch die je bloedsuikerspiegel niet overhoop gooit. Dit is wat er gebeurt met de traditionele lunch die bestaat uit brood met hartig of zoet beleg. Brood is gemaakt van bloem. Bloem is voor het lichaam heel snel af te breken tot glucose, op dat moment is het feitelijk gewoon suiker. Het doet de bloedglucose snel stijgen. Vanwege de piek die dan in de bloedglucose ontstaat zal het lichaam als je reactie hierop veel insuline aanmaken. Dit om de bloedglucose weer omlaag te brengen. Omdat er veel insuline is aangemaakt zal de bloedglucose binnen een paar uur ook weer snel dalen. Hierdoor ontstaat dan een bloedsuikerspiegel die te laag is. Hierdoor ga je je moe voelen en je moet weer eten om de bloedglucose omhoog te krijgen. Hierna herhaalt deze cyclus zich weer waardoor je constant moet blijven eten om in je energie te blijven.
Een gezonde lunch bevat onbewerkte koolhydraten. Het lichaam heeft meer tijd nodig om deze af te breken tot glucose waardoor de glucose geleidelijk aan de bloedbaan wordt afgegeven. Je hebt dan langer energie van je lunch.
Een gezonde lunch bevat tevens de nodige eiwitten. Omdat eiwitten langzaam verteren geven ze lange tijd een vol gevoel. Hierdoor zal je minder snel weer trek krijgen, later op de middag.
Gezonde lunch ideeën
We zullen je een aantal gezonde lunch ideeën geven zodat je inspiratie kunt opdoen.
#1. Een grote salade
Dat een salade gezond is kon je vast al raden. Het geheim van een salade als gezonde lunch is dat je er veel eiwitten aan toevoegt. De basis van de salade zal altijd een groene bladgroente zijn. Zo kan je allerlei soorten sla gebruiken maar ook spinazie, andijvie, snijbiet of een mix hiervan. Groene bladgroenten bevatten nauwelijks koolhydraten en houden, dankzij hun voedingsvezels, de bloedsuikerspiegel stabiel. Deze vezels voorkomen dat glucose snel de dunne darmwand kan passeren en het werkt als een soort buffer.
Groene bladgroenten zijn tevens een uitstekende bron van mineralen, spoorelementen, vitaminen, antioxidanten en chlorofyl.
Door eiwitbronnen aan je salade toe te voegen zorg je ervoor dat de salade je een goed gevoel van verzadiging geven. Je kunt gebruik maken van gerookt kipfilet, tonijn uit blik, zalmsnippers, gekookt ei, stukjes kaas, noten of peulvruchten om je maar een paar ideeën te geven.
Een goede salade geef je voor de smaak een bite. Dit kon je doen door hier noten, pitten of zaden aan toe te voegen.
Het is ook lekker om je salade iets zoets mee te geven. Dit kan in de vorm van rozijnen, krenten, stukjes dadel, stukjes gedroogde vijg, gedroogd fruit of stukjes vers fruit zoals aardbeien of appel.
Met wat uienringen geef je de salade wat pit.
Met een dressing die je maakt op basis van olijfolie voeg je gezonde vetzuren aan de salade toe. Olijfolie is goed voor hart- en bloedvaten en de hersenen.
Voor de smaak is het ook goed iets zuurs aan de salade toe te voegen. Dit kan je doen door een citroen over de salade uit te knijpen of door appel cider azijn aan de dressing toe te voegen.
Om het af te maken voeg je een snufje zout aan de salade toe.
Omdat je eindeloos kan combineren met de ingrediënten hoeft een salade nooit twee maal hetzelfde te zijn. Door te combineren met ingrediënten zorg je er tevens voor dat je allerlei verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt.
Het is de combinatie van hartig, zoet, zuur en zout die een salade lekker maken en op smaak brengen. Maak gebruik van deze smaakcombinaties zodat je iedere middag kunt genieten van een heerlijke en gezonde salade.
Griekse yoghurt met fruit
Griekse yoghurt zit vol met eiwitten zodat je de gehele middag een vol gevoel zult hebben. Met fruit zorg je voor de nodige vitaminen in deze gezonde lunch. Breek wat walnoten in kleine stukjes en verdeel het over de Griekse yoghurt. De walnoten zorgen voor extra eiwitten, vezels en gezonde vetzuren. Voed de Griekse yoghurt je onvoldoende om de middag door te komen voeg er dan een volkoren granen aan toe, havervlokken bijvoorbeeld.
Boerenomelet
Een boerenomelet maak je van eieren en groenten. De eieren klop je los en je voegt hier wat peper en zout aan toe. Doe wat roerbak groenten is de pan en giet hier de los geklopte eieren overheen. Laat het geheel op een laag pitje rustig gaar worden. Voed de omelet je onvoldoende dan kan je hier wat voorgegaarde stukjes (zoete) aardappel aan toevoegen en mee bakken.
Een soep
Een gezonde soep maak je het beste zelf. Ze zijn ook in de supermarkt te koop maar dan moet je op de versafdeling zijn. De soepen uit blik bevatten meestal veel toegevoegde suikers en zout en zijn daardoor niet echt gezond te noemen. Een gezonde soep bestaat voor een groot deel uit groenten en zodoende krijg je veel mineralen binnen. Je kunt eiwitten aan je soep toevoegen in de vorm van balletjes, kip of vis. Voor de gezonde vetzuren kan je een scheutje extra vierge olijfolie door de soep doen.
EvyPHgpKX
wugflXIhiQzFc