De roze flamingo
Flamingo’s zijn helemaal leuk, vooral tijdens de zomerdagen zie je ze overal voorbij komen. Een roze flamingo handdoek, een roze flamingo drinkbeker en zelfs bikini’s en badpakken waar flamingo’s op staan. Kortom: flamingo’s zijn hip. Waarom we flamingo’s hip vinden? Omdat ze helemaal roze zijn en passen bij het ultieme zomerplaatje. Maar wist je dat flamingo’s eigenlijk niet roze zijn?
Grijs
Bij de geboorte zijn flamingo’s donkerblauw of donkergrijs of een mengeling hiervan. Daarna worden de veren van flamingo’s wit. In deze periode worden er geen pigmenten opgenomen. Waarom flamingo’s dan toch roze zijn? Dat komt door hun voedsel. Dit komt omdat jonge flamingo’s algen en wieren eten. Deze bevatten een bepaalde hoeveelheid kleurstof. Als een flamingo wat ouder is eet deze graag garnalen. De kleurstof hiervan wordt opgenomen in de veren. Op deze manier kleurt een flamingo langzaam roze.
Kenmerken
Een flamingo poot heeft altijd vier tenen met daartussen zwemvliezen. De poot is altijd langer dan het lichaam zelf. De flamingo zakt daarom ook niet weg als er een modderige ondergrond is. In het midden heeft de poot een knobbel. Dit is niet de knie van de flamingo, maar de enkel. Verder is een flamingo tussen de 1 meter 20 en de 1 meter 45 en weegt de flamingo ongeveer 2 tot 4 kilogram. Dan heb je nog de bek of de snavel van de flamingo. De bek is uniek in het dierenrijk. In het bovenste gedeelte van de bek zitten namelijk een soort lamellen. Deze worden gebruikt als zeef tijdens het eten. Tot slot heb je de ogen. De ogen zijn erg klein en zijn altijd lichtgeel.
Soorten
Van de flamingo zijn er verder ook nog allemaal verschillende soorten. De flamingo wordt ook wel phoenicopteridae genoemd en is familie van de waadvogels. Wanneer we flamingo’s ergens moeten indelen worden ze vaak ingedeeld bij de ooievaarachtigen. De flamingo is een echt groepsdier. Wist je dat een groep flamingo’s ook wel tibune, kolonie of flamboyance genoemd wordt? Er zijn in totaal zes soorten flamingo’s. De flamingo’s die we kennen zijn als eerste de kleine flamingo. Ook kennen we de andesflamingo, de james’ flamingo en de Chileense flamingo. Als laatste kennen we de roze flamingo die ook wel de Europese of de gewone flamingo wordt genoemd en kennen we de rode flamingo die ook wel de Caribische flamingo wordt genoemd.
Een poot
Het is je misschien wel eens opgevallen dat de flamingo vaak op een poot staat. Dit doet de flamingo om energie te besparen. Ze regelen op deze manier ook hun lichaamstemperatuur en energiegebruik. De poot die op de grond staat koelt het lichaam van de flamingo af en de poot die opgetrokken is verwarmd het lichaam. Als er twee poten in het water staan wordt de lichaamstemperatuur te laag. Ze staan dus op een poot om de lichaamstemperatuur in balans te houden.