De financiële consequenties van een scheiding goed regelen
Als twee partners besluiten dat ze niet langer samen verder willen met hun leven is dat niet alleen een emotioneel zware beslissing. Er zijn ook economisch grote gevolgen. Want jullie zijn tijdens je huwelijk allerlei gezamenlijke verplichtingen aangegaan, en die moeten ook na de scheiding worden nagekomen. In zekere zin blijven jullie dus na de scheiding ook een gedeeltelijke economische relatie houden. Een scheidingsmediator kan jullie helpen om de financiële kant van een scheiding goed te regelen. Dat gebeurt door middel van een alimentatieberekening. Op basis daarvan worden afspraken gemaakt en vastgelegd in een scheidingsconvenant.
Wat is een alimentatieberekening?
Bij een alimentatieberekening zullen de scheidingsmediators op basis van de financiële situatie van beide partners proberen een financieel voorstel te maken voor de jaren na de scheiding. Daarbij wordt rekening gehouden met de inkomens, draagkracht, recht op toeslagen en de kosten van levensonderhoud van eventuele kinderen. De mediator doet een voorstel voor de bijdragen van beide partners. Als dat voorstel wordt geaccepteerd kan dat de basis zijn voor de verdere afhandeling van de scheiding. Bij het vaststellen van de hoogte van eventuele alimentatie tellen ook de huidige bezittingen mee.
Conflicten voorkomen
Als partners besluiten om hun scheiding formeel te laten regelen door een scheidingsmediator is dat een signaal dat zij willen proberen om het traject zonder conflicten door te komen. Dat is een goed uitgangspunt, want daardoor kan er open worden gesproken over de regelingen die moeten worden getroffen. Alle afspraken over het leven na de scheiding worden vastgelegd in een convenant. Beide partners moeten het eens zijn met die afspraken. Mochten er in de toekomst toch problemen ontstaan tussen de ex-partners, dat kan het convenant erbij worden gepakt om duidelijkheid te verschaffen. Het convenant is een waarborg dat er geen misverstanden ontstaan.